Харчування при онкології

У період боротьби з онкологічним захворюванням організм опиняється під особливим навантаженням за рахунок інтенсивного лікувального процесу та стресу пацієнта. Правильне харчування у онкопацієнтів сприяє отриманню та засвоєнню достатньої кількості білків, вуглеводів, жирів і води, має підтримувати масу тіла та імунітет.
Головними задачами харчування хворих на онкологію вважаються:
- Забезпечення гарної роботи імунної системи;
- Знезараження та виведення з організму продуктів розпаду пухлини (детоксикація);
- Стимуляція припливу життєвих сил та енергії для активної боротьби з захворюванням;
- Забезпечення правильного функціонування важливих органів (нирок, печінки та кишківника);
- Надходження природних речовин, котрі можуть уповільнити збільшення новоутворення, як доповнення до основного лікування.
Загальними принципами та рекомендаціями для хворих з різними локалізаціями онкологічного процесу можна вважати наступне:
1. Вживання корисних продуктів – рекомендовано повністю виключити з раціону копчені продукти, продукти з додаванням нітриту натрію та глютамат натрію, продукти з великою кількістю «Е», смаженої їжі, фастфуду, штучні приправи, газовані напої, нектари та соки тривалого зберігання. Натомість рекомендоване вживання жовтих, жовтогарячих фруктів та овочів, які містять у своєму складі каротиноїди: абрикоси, цитрусові (за відсутності виразок у ротовій порожнині), морква, помідори, кабачки. Бета-каротин, лютеїн, лікопен підсилюють імунітет, оберігають структуру клітин від випромінення.
Протипухлинну дію та стимулювання до детоксикації мають ананас, броколі, часник. Еллагова кислота, яка є гарним антиоксидантом міститься у малині, винограді, полуниці, суниці, гранаті, чорниці.
Фрукти та овочі синього та червоного кольору містять у своєму складі антоцианіди – антиоксиданти, що активізують захист організму, знижують вплив на організм вільних радикалів, вірусних агентів та канцерогенів, виводять з організму продукти хімічного розпаду та шкідливі речовини. До представників цієї групи належать: синя капуста, вишня, буряк, різні види винограду, ожина, чорниця.
Деякі різновиди зелених рослин багаті на хлорофіл, тому додавання їх до раціону допомагає у боротьбі з атиповими елементами та мікроорганізмами. Це – капуста, зелений горошок, листя кропиви, синьо-зелені водорості.
Броколі, редис, цвітна та брюссельська капуста, ріпа, гірчиця містять у своєму складі індол – активну речовину, що сприяє очищенню печінки та нейтралізації шкідливих хімічних факторів.
Також онкологічним хворим обов’язково потрібно включати в раціон продукти, у складі яких є омега-3-жирні кислоти. Кращим прикладом є риб’ячий жир та жирна морська риба. Також корисним є споживання льняного масла та насіння. Рекомендовані до вживання нежирні молочні продукти.
2. Вибір калорійних продуктів – рекомендовано обирати продукти, що містять достатню кількість білка і калорій, - це допоможе зберегти сили, відновити зруйновані у процесі протипухлинного лікування клітини.
3. Вживання великої кількості рідини, так як вода необхідна для правильного функціонування організму. Рекомендоване вживання різних свіжовижатих соків та морсів. Зміцнюючими властивостями відомий зелений чай.
4. Обмеження споживання червоного м’яса, натоміть бажаним є включення до раціону більше продуктів рослинного походження з високим вмістом клітковини.
Рекомендації у випадку нудоти.
- Надходження природних речовин, котрі можуть уповільнити збільшення новоутворення, як доповнення до основного лікування.
Рекомендації у випадку нудоти:
Аби зменшити нудоту, окрім медикаментозних препаратів, можна спробувати наступні заходи:
- Вранці робити легку дихальну гімнастику із відкритим вікном;
- Натщесерце з’їсти 1-2 кислі ягоди, сухарики чи печиво;
- Приймати їжу порціями без паралельного прийому рідини;
- Уникати жирних страв, сирого молока, солодкої випічки;
- Їжа має бути кімнатної температури без сильних запахів та специфічних присмаків.
Рекомендації за наявності сухості у роті:
За наявності сухості чи дискомфорту у ротовій порожнині чи горлі рекомендують пити більше рідини (до 2-х літрів на день). Кавун та диня допоможуть полегшити неприємні ефекти. Також можна ненадовго класти до рота шматочок льоду, льодяники без цукру та застосовувати жувальну гумку.
Харчування онкохворих на 4-й стадії раку чи на етапі паліативної допомоги традиційно направлено на утримання м’язової маси. На фізичному рівні пухлина поглинає усю енергію, що виробляється, для власного розвитку. На всіх етапах лікування проблема кахексії має вирішуватися медикаментозною, харчовою та психологічною підтримкою. Можливим є підключення парентерального харчування, що здійснюється шляхом внутрішньовенного крапельного введення препаратів.
Дієта за наявності онкології, заснована на фруктах і овочах, допомагає природним шляхом наситити організм вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Тим не менш, вибір продуктів має бути адаптовано під побажання пацієнта. Наприклад, фруктові смузі чи пюре, подрібнені яблука, абрикоси та груші - це гарний варіант, якщо важко ковтати чи хворий скаржиться на закрепи. Правильне харчування при онкологічних захворюваннях має важливе значення, адже дієту в даній ситуації можна вважати складовою лікування та реабілітації.